Jak bydlí zvířataOstatní

Jak bydlí sloni

Stavba nového pavilonu slonů v ZOO Dvůr Králové byla zahájena 16. března 2004 bouráním původního pavilonu slonů a  slonice se do nového pavilonu stěhovaly již stejného roku na podzim. Expozice jsou výtvarně ztvárněny jako imitace původního prostředí – obsahují umělé i skutečné stromy, skály a kameny. Pavilon je vybaven moderním informačním systémem a edukativními prvky (např. kusem sloní kůže nebo videoprojekcí na téma „Ekologická úloha slonů a biotop africké savany“).

Stavba proběhla v rekordním termínu, protože samice slona afrického musely po dobu jeho výstavby žít ve výběhu a v pavilonu samce. Zásluhou chovatelů slonů se podařilo tento obtížný úkol zvládnout bez jakýchkoli problémů a odměnou je pro ně pohled na spokojené slonice.           

Pavilon byl nazván „Africká savana“, protože představuje prostředí jednoho z nejúžasnějších biotopů – africké savany, která je známá vysokou úživností a nejvyšší koncentrací velkých zvířat. Proto kromě slonů afrických se stal domovem také jediných příbuzných slonů – damanů (jsou velcí jako králík, lezou po stromech a spásají listy a kůru). Součástí pavilonu je i model mamuta v životní velikosti – slona, který žil na našem území v dosud poslední době ledové. Mamut je součástí pavilonu mimo jiné i proto, že je slonem stepí – travnatých biotopů – stejně jako dnešní slon africký. Zatímco mamut srstnatý žil v chladných stepích Eurasie, dnešní slon africký obývá tropickou africkou step zvanou savana.  

Informace o stavbě:

Zahájení: 16.3.2004, dokončení 30.11.2004.Celková plocha pavilonu 887 m2, z toho expozice slonů 320 m2, damanů dalších 51 m2 (z toho venkovní výběh 32 m2 ), výška pavilonu 8 metrů.  

Moderní a unikátní technologie a moderní způsob chovu:

– Volné ustájení slonů, kteří nejsou vázáni na řetězy

– Možnost rozdělení celého prostoru hydraulickými sloupy na 8 sekcí (jsou zapuštěny v podlaze) – tento systém byl poprvé použit před cca 10 lety v ZOO Rotterdam (Holandsko) a před rokem v ZOO Ústí nad Labem – královédvorská zahrada je 3. na světě.

– Sloni mají celou expozici (320 m2) k dispozici i v noci – tj. nejsou separováni do malých nočních boxů jak je to obvyklé v obdobných pavilonech.

– Možnost denního vážení slonů – váha, je umístěna před dveřmi do výběhu (je zapuštěna v podlaze).

– Součástí expozice je bazén uvnitř, který je pro slony volně k dispozici

– Teplou vodu ohřívají sluneční kolektory umístěné na střeše pavilonu

– Pro pohodu zvířat je topení umístěno i ve stěnách a v podlaze. 

                                                                                       Jana Myslivečková, ZOO Dvůr Králové