JAK NA RYBY 3

Už je to tady, konečně jsme se dočkali. Mrazivá a nadmíru dlouhá zima konečně ustoupila ze svého trůnu a nastává jaro a tím i zásadní obrat v životě pravověrných šílenců – rybářů. Žádné vysedávání před televizí, šlofíček na gauči a pohledy přes zamrzlé okno na ty příšerné bariéry sněhu venku! Ne,je to tady, příroda se otevírá a svrbějící dlaně rybářů se konečně dočkaly-prut,naviják, vodní hladina zbavená ledového příkrovu a pod ní probouzející se tajemný svět ryb. A tak ven, k vodě, zjistit, co je nového, kde se co změnilo a co ostatní rybáři, jak přežili tu mrazivou a dlouhou hrůzu. Jestlipak už berou a na co, na hnojáčka,rohlíček či na kuličku?

Začátek sezony je vždy ve znamení opatrného braní spíše menších ryb - plotic,podouství, ostroretek a jiné rybí žoužele. Ale chválabohu za ně! Berou a dovedou nás potěšit. Kvalita masa není kdovíjaká, ryby po dlouhé době nemají moc podkožního tuku a tak tedy chuť nic moc. Proto se přimlouvám (i když nejsem kdovíjakým zastáncem metody „Chyť a pusť!“) - dejte jim život a svobodu, jsou to přísliby časů příštích a lepších. Počkejte, až si vylepší tělesnou kondici a pak, po výtěru, až dají život nové generaci našich příštích úlovků a srovnají se z toho zážitku, pak teprve budou důstojným soupeřem a úlovkem každého z nás!

I když ve studené vodě brzy zjara nebývají ryby nijak agresivní v braní a odporu při zdolávání a doporučuje se jemné nářadí, nemusíme se bát ani naší dobré známé srkačky. Kamarád chytil před několika lety svého největšího kapra na Josefa, tedy těsně před kalendářním nástupem jara právě na klasickou srkačku. Ale to záleží na klimatických podmínkách. Já osobně používám na jaře srkačky s co nejmenšími háčky a dávám na ně 2-3 bílé červy nebo malou kuličku z rohlíku a ani hnojáček není marný. Pravda, úlovkem bývají právě ty výše zmiňované bílé ryby, ale zachytám si. A i kapřík se časem splete. Tak tedy na jaře co nejmenší háčky a nedělat si přehnané naděje - však se dočkáme!

No a na závěr jedna kulinářská rada: jestli jste v mražáku našli zapomenutý balíček s podzimním kaprem a manželka ho chce vyhodit, že už se to stejně nedá jíst, tak nezoufejte a zkuste jeden fígl - kapr na cibuli. Je pravda, že kvalita masa již není zdaleka taková, jako u čerstvé ryby a na chuti to bývá někdy trochu znát, ale mořské ryby jsou také dlouhodobě zmražené a jaké se z nich dají udělat mňamky!

Tak tedy do pekáčku nakrájejte nadrobno 2-3 cibule, maso opláchněte v octové vodě, trochu osolte a položte na cibuli. Na něj pak vymačkejte 1-2 citrony, můžete přidat mleté chilli papričky nebo provensálské koření a celé to zamíchejte do cibule. Dejte nejméně na 24 hodin odležet do ledničky a občas to celé promíchejte. Před pečením přidejte tuk, může to být i olej, ale máslo je máslo, že? No a dejte do trouby a pozvolna a pomaloučku pečte tak dlouho, až nám cibulka pěkně chytí barvu. Já osobně peču tak jeden a půl až dvě hodiny, občas opatrně obrátím a pilně podlévám. No a ta vůně a ta chuť? S brambůrkem přímo božská mana!

Takže jsme jako správní Češi skončili v kuchyni, ale tak to má snad být. Příště se budeme věnovat více tomu chytání - to už bude sezona v plném proudu.
Budu se těšit. Ing.Karel Drbohlav

zpět

Doporučujeme

Kvalitní bazény Mountfield pro každou zahradu:

www.tipnavylet.cz
>mnoho tipů na krásné výlety

Poctivé inzertní noviny,
které fungují

Tvorba www stránek
a kvalitní webhosting

usb.golemgroup.cz
> flash disky, MP3 přehrávače

Personální inzerce, pracovní server

Poslat odkaz


Desig & code by GOLEM GROUP. Power by Infotip.cz - informační a vyhledávací server. Copyright © 2008 - 2017 GOLEM GROUP