Keramika v kuchyni

            Keramika je materiál, který provází lidstvo odedávna. Snad proto nám téměř splývá s představou přírodního materiálu. Všechny ty malé i velké hrnce, umyvadla i veliké zásobní nádoby na obilí, olej či víno vydržely v podstatě funkční stovky let. Není divu, že se v různých obměnách ke keramice stále vracíme.

            S rozvojem technologií vznikly možnosti produkovat stále větší výrobky z keramiky. Proto se už nevyrábějí jenom umyvadla, dlaždice, hrnečky, talíře či zapékací misky, ale i velké a tvarově složité výrobky jako kuchyňské dřezy a výlevky, nebo dokonce mimořádně rozměrné, masivní keramické pracovní desky. 

 

            Pokud jde o vybavení kuchyně, trendem současnosti jsou keramické dřezy. Technologie výroby keramiky litím do forem umožňuje docílit nejrůznějších, velmi zajímavých tvarů a ve spojení s výběrem barev glazur nabídnout nebývale široký sortiment dřezů, které mohou výrazně obohatit tradiční i moderní sestavu kuchyňského nábytku. Velkoplošné keramické desky jako materiál pracovních desek kuchyňské linky naproti tomu nejsou příliš známé. Jejich masovému rozšíření zatím brání vyšší cena, ale jinak mají také všechny předpoklady pro využití v kuchyni. Navíc vypadají velmi efektně a celé sestavě kuchyňské linky přinášejí exkluzivní nádech.

 

            Výrobců opravdu kvalitních desek a dřezů z keramiky není mnoho. Na tyto výrobky, kde je požadována vysoká odolnost vůči mechanickým podnětům a kde jsou kladeny vysoké nároky na rozměrové tolerance, není možné použít jakoukoliv keramickou surovinu. Při použití kvalitního materiálu s hutným, neporézním střepem a s nasazením špičkové technologie se však získají výrobky, jejichž vlastnosti jsou opravdu vynikající. Dřez z keramiky odolá bez problému pádu i těžkého kusu nádobí, díky vysoké tvrdosti povrch odolává poškrábání. To je mimochodem druh opotřebení, které postihuje všechna zatížená místa pracovní desky a zejména dna dřezů. Mimořádná je také vysoká odolnost keramiky vůči působení tepla a teplotních šoků, proto lze keramiku používat jako podložku k odkládání rozpáleného nádobí. Největší výhodou keramiky je ale kompaktnost (neporéznost) povrchové vrstvy. Na hladkém povrchu glazury se nečistoty nezachycují tak snadno a lze je jednoduše odstraňovat. Běžná denní údržba je tedy snadná a při dobré péči vypadá dřez i po dlouhé době jako nový.

 

            Kuchyňských dřezů z keramiky se dnes vyrábí velké množství vzorů. Jsou uzpůsobeny ke všem možným postupům montáže do kuchyňské linky.  Nejznámější jsou klasické nástavné dřezy, které se montují do pracovních desek ze dřeva nebo dřevotřískových materálů.  Méně známé jsou tzv. dřezy modulové (samostatné). Ty vlastně nahrazují část pracovní desky, protože se kladou přímo na vhodnou instalační skříňku.  Způsob montáže je zřejmý z obrázku dřezu Vega Plus, který patří mezi největší modulové dřezy. Je to masivní kus keramiky a jako takový je také velmi drahý, avšak je třeba si uvědomit, že použitím tohoto dřezu se současně ušetří nemalá částka za (nejčastěji kamennou a také drahou) pracovní desku a její opracování.  Keramické dřezy rovinové a podstavné jsou určeny především ke kombinaci s pracovními deskami z umělého nebo přírodního kamene. U rovinových modelů je povrch dřezu s povrchem pracovní desky v jedné úrovni. U podstavných modelů je dřez  připevněn zespodu pod výřez v pracovní desce.

 

 

            Keramické pracovní desky se podle použité technologie se vyrábí v tloušťce keramické vrstvy až 35 mm, s rozměry přesahujícími šířku 2 m a hloubku 1 m.  Jsou to tedy opravdu masivní kusy o hmotnosti mnoha desítek kg. Často mívají zvýšené, nebo jinak tvarované okraje s glazováním i ze stran, aby byl pohledový efekt dokonalý. Skládáním ze segmentů z nich lze (s přiznanými spárami) vytvořit pracovní desku celé kuchyňské linky. Jiný příklad využití keramických pracovních desek je uveden na obrázku, kde je jednoduchá linie kuchyňské linky rozčleněna použitím dvou keramických modulů (v jednom je vsazen rovinový dřez, ve druhém topný panel), mezi které je vložena deska z masivu. Zatížená místa linky (vlhkostí, teplem) jsou tedy z velmi odolného materiálu, místo k odkládání a k suchému zpracování potravin s nimi barevně kontrastuje a současně esteticky doplňuje provedení navazujícího jídelního pultu.

            V interieru kuchyní se obvykle nachází i okno, nebo více oken, kde lze keramické desky využít jako parapetní desky, jejichž údržba je snadná a které jsou barevně sladěny s pracovní deskou linky.

 

 

                                                                       Autor: Ing. Stanislav Novák

                                                          

zpět

Doporučujeme

Kvalitní bazény Mountfield pro každou zahradu:

www.tipnavylet.cz
>mnoho tipů na krásné výlety

Poctivé inzertní noviny,
které fungují

Tvorba www stránek
a kvalitní webhosting

usb.golemgroup.cz
> flash disky, MP3 přehrávače

Personální inzerce, pracovní server

Poslat odkaz


Desig & code by GOLEM GROUP. Power by Infotip.cz - informační a vyhledávací server. Copyright © 2008 - 2017 GOLEM GROUP