Stará už nechce sloužit

Samozřejmě že řeč není o „staré“ - k výměně životní partnerky bychom si nikdy netroufli vás nabádat, nýbrž o staré lednici. V jarní nabídce obchodů je jich nespočet druhů a značek a my bychom rádi přispěli k získání vašeho přehledu dřív, než se vypravíte na nákup.

Pokud je Vaší chladničce více jak 10 let, je na čase, abyste se rozloučili. Nové typy mají kromě mnohem nižší spotřeby energie i spoustu vylepšení, která usnadňují a zpříjemňují vaše soužití. Nejčastěji se chladnička mění při celkové rekonstrukci kuchyně. Je vhodné si pořídit vestavný typ chladničky, u něhož lze dekor dvířek sladit s ostatními částmi kuchyně. Kuchyň pak působí harmonickým dojmem a bílá technika pohledově neruší.

Volba na volně stojící chladničku padne většinou tam, kde je potřeba pouze obměnit zastaralou techniku. U těchto typů je možno zvolit klasické bílé provedení, nerez, leštěný hliník, ale i provedení v pastelových barvách.

Dalším kriteriem při výběru chladničky je velikost a dostupnost mrazicího prostoru. Majitelé malých bytů nejčastěji volí kombinovaný typ chladničky, kdy je ve spodní části umístěna mraznička a nad ní chladnička, obě se samostatnými dvířky. Velikost závisí na zvyklostech a způsobu života rodiny (větší prostor mrazničky bude vyhovovat rodinám zásobeným z vlastních či rodičovských zdrojů masem, ovocem a zeleninou nebo rodinám v odlehlejších obcích). Majitelé sklepů a chladných spíží tradičním uskladněním ovoce, zeleniny, brambor, vajec a nápojů v těchto prostorách ušetří hned dvakrát. Jednou při nákupu menší chladničky a podruhé elektrickou energii při chodu lednice, nehledě na úsporu plochy v kuchyni.

Pro rodiny, které potřebují zmrazit vlastní produkty, je nejvhodnějším umístění samostatné chladničky v kuchyni a samostatné větší mrazničky do chladné chodby. Umístěním do chladna se sníží spotřeba energie na chod mrazničky a teplo odváděné kompresorem do okolí prostor chodby mírně ohřeje. Při nákupu kombinované chladničky je třeba se zajímat o počet kompresorů. Dvoukompresorové chladničky, kdy jeden kompresor ovládal lednici a druhý mrazničku, se prodávají čím dál méně. Zájem vzrůstá o nové typy jednokompresorových chladniček, kdy jeden kompresor pohání zároveň chladničku i mrazničku, ale každá část má svůj vlastní chladicí okruh a lze je tedy odděleně vypnout.
Jednokompresorové chladničky jsou levnější a mají i menší spotřebu elektrické energie. Pro malé domácnosti jsou vhodné jednodveřové chladničky monoklimatické, nebo s malým mrazicím boxem. Mnohočlenné rodiny ocení dvoukřídlou, tzv. americkou chladničku. Ta bývá vybavena i speciálním zařízením na chlazení nápojů a automatickým výrobníkem ledu.
Při nákupu je třeba dobře zvážit, za jakým účelem mrazák pořizujeme. Pokud je určen k domácímu zmrazování potravin, je třeba volit nejvyšší kategorii zmrazování - 4 hvězdičky. Při nedostatečném zmrazení se potravina může od středu kazit.

Mrazničky se dělí na 4 kategorie :
- 4 hvězdičky značí teplotu - 18 °C a méně
- 3 hvězdičky - 18 °C
- 2 hvězdičky - 12 °C
- 1 hvězdička - 6 °C

V případě výpadku elektrického proudu či poruchy mrazničky oceníte parametr akumulační doby, což je doba, po kterou se potraviny udrží zmrazené. Čím vyšší hodnota, tím lépe.
Mrazicí kapacita udává, kolik kilogramů potravin lze hloubkově zmrazit za 24 hodin. Správný postup je přepnout mrazničku po vložení potravin ke zmrazení na nejvyšší mrazicí výkon a po rychlém dosažení požadované teploty přepnout na udržovací teplotu doporučovanou výrobcem. Většina nových typů mrazniček toto umí automaticky.
Klíčovým parametrem v honbě za co nejnižší energetickou spotřebou v domácnosti je množství elektrické energie, kterou chladnička spotřebuje za 24 hodin provozu. Výrobci ji povinně udávají jako třídu energetické účinnosti, označenou písmeny A+, A, B, C, kdy nejúspornější je třída A+, největším žroutem energie je třída C. Označení třídy najdeme na energetických štítcích chladničky. Spotřeba energie je udávána v kWh za 24 h, u třídy A+ se pohybuje od 0,6 kWh/24 h.

Vývoj chladniček dospěl k mnoha vymoženostem, které se považují téměř za samozřejmé, a to:
- systém automatického odmrazování
- antibakteriální úprava stěn
- rychlozmrazovací přihrádka
- zvuková signalizace při nedovřených dveřích lednice
- nulová zóna (bio – fresh) s teplotou kolem nuly (vhodné pro umístění ovoce, zeleniny, sýrů, uzenin), teplota se pohybuje kolem 0 °C a vlhkost vzduchu lze nastavit mezi 50 – 90 %, potraviny uchovávané v těchto zónách vydrží dvakrát déle čerstvé a nedochází k ničení vitamínů. Pro ostatní potraviny se doporučuje teplota kolem 5 °C.
- výrobník ledu, ledové tříště.

Chladnička by neměla být umístěna blízko zdroje tepla (trouby, radiátoru) a měl by kolem ní volně cirkulovat vzduch. Při koupi se můžeme informovat, pro jakou klimatickou třídu je lednice určena, která říká, v jakém rozmezí teplot by měla stát.

Jsou 4 klimatické třídy:
SN (+10 oC až + 32 oC)
N (+16 oC až + 32 oC)
ST (+18 oC až + 38 oC)
T (+18 oC až + 43 oC)

Dvířka chladničky (mrazáku) otevíráme jenom na nezbytně nutnou dobu. Při otevřených dvířkách se elektrickou energií ochlazený vzduch uvnitř dostane do prostoru kuchyně, kde se musí ohřát a naopak ohřátý teplý vzduch z místnosti se dostane dovnitř, kde musí být ochlazen na požadovanou teplotu.

RD

zpět

Doporučujeme

Kvalitní bazény Mountfield pro každou zahradu:

www.tipnavylet.cz
>mnoho tipů na krásné výlety

Poctivé inzertní noviny,
které fungují

Tvorba www stránek
a kvalitní webhosting

usb.golemgroup.cz
> flash disky, MP3 přehrávače

Personální inzerce, pracovní server

Poslat odkaz


Desig & code by GOLEM GROUP. Power by Infotip.cz - informační a vyhledávací server. Copyright © 2008 - 2017 GOLEM GROUP