Ostatní

Vstupte, prosím

Vytvořit ideální vstup do domu je lahůdkou pro každého, kdo si sám navrhuje dům, rekonstruuje byt nebo podkroví. Účelně a vkusně vyřešený vstup do domu vás musí přivítat s otevřenou náručí. Měla by na vás dýchnout atmosféra rodinného krbu a prozradit něco o charakteru lidí, kteří tu žijí. První dojmy pro návštěvníky přicházejí už tehdy, kdy se otevřou dveře a hlas obyvatel domu vás zve dál.

Jen pro vaši představu bych se ráda zmínila o jedné události, která mě poněkud zaskočila a překvapila.

Když jsme s manželem jednali o případném odprodeji kousku našeho pozemku, bylo nutné některé věci dořešit v klidu a posadit se k tomu. Byli jsme proto pozváni k zájemci domů. Jelikož jsme ale přijeli každý svým autem, museli jsme se tam dostat každý sám. Když jsme vystoupili po poměrně úzkém betonovém schodišti na plošinu asi 1 x 1 m, čekalo nás tam nepříjemné překvapení. Po zazvonění se otevřely dveře, které nás téměř natlačily na zábradlí podesty. Jako by obyvatelé bytu křičeli: nechoďte k nám, máme tu málo místa. Dále následovalo jen velmi malé zádveří, jehož prostor ještě zmenšovaly další dveře, otvírané proti přicházejícím. Když do takového domu vstupujete, neustále do sebe při zouvání strkáte, zvláště pak v deštivém období, kdy se každý touží honem rychle schovat pod střechu. To samé se opakuje při odchodu několika osob najednou, a to si ještě při tom přešlapování na místě namočíte ponožky. Tato zkušenost mě poučila. Proto, až budeme stavět náš vlastní dům, určitě si dáme pozor, aby se ten, kdo k nám půjde, cítil být vítán. Pro obhajobu majitele musím ale dodat, že si je sám těchto nedostatků vědom a že mluvil i o přestavbě vstupu do domu. Doufejme, že se mu to podaří.

Dalším důležitým krokem je volba vhodného typu dveří. Účelně vyřešené dveře (prosklené celé nebo pouze částečně, snad dveře transparentní nebo přírodní, dřevěné či z kovu nebo jen s dekorativním kováním) působí mnohem lépe než staré, natřené a s bakelitovou klikou.

Takové moderní a účelné dveře musí splňovat několik podmínek. Musí být bezpečné, je dobré zvážit volbu bezpečnostního zámku a jiných bezpečnostních opatření. Vstupní dveře musí jít snadno otvírat, aby to zvládlo i vaše sedmileté dítě, které přišlo ze školy dříve než vy. Určitě by měly být dostatečně široké. Nesmíme zapomenout, že se budeme chtít do domu nastěhovat a bude třeba těmito dveřmi pronést větší kusy nábytku nebo tudy budeme nějaký čas jezdit s dětským kočárkem.

Velmi vhodným a praktickým řešením jsou dveře dvoukřídlé s nestejně širokými dveřními křídly, z nichž to užší otvíráme pouze tehdy, když potřebujeme pronést něco většího.

Příliš široké jednokřídlé dveře by pro nás byly příliš drahé, těžké a při otvírání by potřebovaly hodně místa.

Výhodné je, vybavíte-li si vstupní dveře automatickým vrátným. Odpadne tak potřeba neustále chodit ke dveřím otvírat (zvlášť u rodinných domů).

Za vstupními dveřmi se většinou nachází zádveří. Pouze u vícebytových domů, kde se vstupuje z hlavní domovní chodby přímo do bytu, je toto zádveří nahrazeno společnou chodbou. Funkce zádveří spočívá v tom, že účelně odděluje venkovní slotu a nepohodu od vnitřní pohody obydlí a brání tak zbytečnému úniku tepla z objektu, kdykoli se otevřou vstupní dveře.

Ve Švýcarsku dnes vzrůstá obliba bytů, týká se to převážně bytových domů, kde odpadá i předsíň a vstupuje se tak přímo do obytné místnosti. Já ale toto řešení nepovažuji za příliš šťastné. Jste pak nuceni se potýkat se správným vyřešením úložného prostoru pro boty a bundy, protože vám chybí šatna. Pro tamní návštěvníky to však není žádný větší problém, protože bundu vám odebere a odloží hostitel, a co se týče bot, ve většině domácností Švýcarska už není nutné se zouvat, tam se chodí na návštěvy v botách. V naší republice se však tento trend zatím příliš nerozšířil.

V běžné domácnosti u nás vstoupíte ze zádveří do předsíně (chodby či haly). Předsíně mají v dnešních bytech a rodinných domech různou velikost, tvar a formu. Někdy jsou zoufale malé, jindy doslova oplývají prostorem tak, že sem můžeme umístit i křesílko a stolek, častěji vestavěnou skříň, botníky a věšákovou stěnu. Styl zařízení vám hodně sdělí o způsobu bydlení a o charakteru obyvatel domu. Všechny předsíně mají jedno společné, mají příjemně přivítat hosta. Pomocí vhodně zvoleného zařízení předsíně lze dotvarovat jistou nerovnováhu, danou rozměry místnosti. Například krátký a malý prostor lze opticky prodloužit a zvětšit umístěním většího zrcadla do čela místnosti. Naopak nepřiměřeně dlouhou místnost zkrátíme pomocí věšákové stěny, tvořící samostatnou konstrukci připevněnou kolmo na delší zeď.

Výhodou je nejen optické zkrácení chodby, ale i dvojnásobná kapacita věšákové stěny. Jistě je na místě myslet i na dny, kdy venku prší. To potom nastávají potíže, kam s mokrým deštníkem, a proto je vhodným doplňkem každé předsíně pěkný a praktický stojan. V žádné předsíni by samozřejmě nemělo chybět zrcadlo s dobrým, pokud možno nepřímým osvětlením.

A aby se u nás naši hosté cítili dobře a pohodlně, neuškodí mít po ruce přezůvky pro hosty.